Borůvky jsou nejen chutné, ale také plné antioxidantů a vitamínů, které jsou prospěšné pro zdraví. Tyto malé modré bobule lze využít v široké škále pokrmů, od sladkých dezertů po osvěžující nápoje. Zde je deset lahodných receptů, které využívají čerstvé borůvky:
1. Borůvkové Smoothie Bowl
Suroviny:
- 1 hrnek čerstvých borůvek
- 1 zralý banán
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- ¼ hrnku mléka (rostlinného nebo kravského)
- Toppingy: ořechy, semínka, čerstvé ovoce
Postup:
- V mixéru smíchejte borůvky, banán, jogurt a mléko, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přelijte do mísy a ozdobte ořechy, semínky a čerstvým ovocem, jako jsou jahody a kiwi.
2. Borůvkové Palačinky
Suroviny:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek mléka
- 1 velké vajíčko
- ½ hrnku čerstvých borůvek
Postup:
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte mléko a vajíčko a promíchejte do hladkého těsta.
- Opatrně vmíchejte borůvky do těsta.
- Na rozpálené pánvi pečte palačinky z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
3. Borůvkový Muffin se Sýrem
Suroviny:
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku oleje
- 2 velká vajíčka
- ½ hrnku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku čerstvých borůvek
- ½ hrnku drobně nakrájeného krémového sýra
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte olej, vajíčka, mléko a vanilkový extrakt.
- Postupně vmíchejte mokré ingredience do suchých.
- Opatrně vmíchejte borůvky a sýr.
- Těsto rozdělte mezi muffinové košíčky a pečte 20-25 minut.
4. Borůvkový Čokoládový Brownie
Suroviny:
- ½ hrnku másla
- 1 hrnek cukru
- 2 velká vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku kakaového prášku
- ½ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku čerstvých borůvek
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cukr, míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte vajíčka a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Přidejte kakaový prášek, mouku a sůl a promíchejte do hladkého těsta.
- Opatrně vmíchejte borůvky do těsta.
- Těsto nalijte na plech a pečte 20-25 minut, dokud nejsou okraje zpevněné, ale střed je stále vlhký.
5. Borůvková Quiche se Špenátem a Sýrem
Suroviny:
- 1 list listového těsta
- 1 hrnek čerstvých borůvek
- 1 hrnek nasekaného špenátu
- ½ hrnku strouhaného sýra (cheddar, gouda)
- 4 velká vajíčka
- ½ hrnku mléka
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a plech s těstem vložte do formy na quiche.
- Na těsto posypte borůvky, nasekaný špenát a sýr.
- V míse smíchejte vajíčka, mléko, sůl a pepř.
- Směs nalijte na borůvky a sýr.
- Pečte 25-30 minut, dokud není náplň ztuhla a těsto je zlatavé.
6. Borůvkový Toast s Avokádem a Sýrem
Suroviny:
- Plátek celozrnného chleba
- ½ avokáda, rozetřeného na toast
- ½ hrnku čerstvých borůvek
- Měkký sýr (feta, kozí sýr)
- Med (pro ozdobu)
Postup:
- Opečte si plátek chleba.
- Rozetřete avokádo na chleba.
- Na avokádo posypte borůvky a sýr.
- Pokapejte medem a podávejte.
7. Borůvkový Ořechový Salát
Suroviny:
- Smíchaná zelenina (listový salát, špenát, rukola)
- 1 hrnek čerstvých borůvek
- ½ hrnku nasekaných ořechů (vlašské, lískové)
- ½ hrnku strouhaného sýra (parmezán, gouda)
- Balsamico dresink
Postup:
- Smíchejte zeleninu, borůvky, ořechy a sýr.
- Pokapejte balsamico dresinkem a lehce promíchejte.
- Posypte dalším strouhaným sýrem a podávejte.
8. Borůvková Cibulová Marmeláda
Suroviny:
- 2 hrnky čerstvých borůvek
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 hrnek cukru
- Šťáva z 1 citronu
- ½ lžičky mletého skořicového prášku
Postup:
- V hrnci smíchejte borůvky, cibuli, cukr, citronovou šťávu a skořici.
- Vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.
- Přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
9. Borůvkový Puding s Chia Semínky
Suroviny:
- ½ hrnku čerstvých borůvek
- 2 lžíce chia semínek
- ½ hrnku mléka (rostlinného nebo kravského)
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- Vanilkový extrakt (dle chuti)
Postup:
- Ve sklenici smíchejte borůvky, chia semínka, mléko, med a vanilkový extrakt.
- Dobře promíchejte a nechte odpočívat přes noc, nebolesně alespoň 2 hodiny.
- Před podáváním promíchejte a ozdobte dalšími borůvkami.
10. Borůvkový Koláč s Tvarohem
Suroviny:
- 1 balení listového těsta
- 2 hrnky čerstvých borůvek
- 250 g tvarohu
- 2 lžíce cukru
- 1 velké vajíčko
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce másla (na potření těsta)
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C a plech s těstem vložte do formy na koláč.
- Ve sklenici smíchejte tvaroh, cukr, vajíčko, citronovou kůru a strouhanku.
- Na těsto nasypte borůvky a přelijte směsí tvarohu.
- Překlopte těsto, potřete máslem a pečte 25-30 minut, dokud těsto není zlatavé a náplň ztuhla.
S těmito deseti recepty můžete využít čerstvé borůvky a připravit si skvělé pokrmy od snídaní až po dezerty. Nechte se inspirovat a objevte nové způsoby, jak zařadit tyto chutné bobule do svého jídelníčku!