Langoš – oblíbená maďarská pochoutka – je smažený chlebový placka, který je krásně křupavý zvenku a měkký uvnitř. Tato lahodná lahůdka se často podává s česnekovou nátěkovou pastou, taveným sýrem nebo jinými pochutinami. Pokud se chcete ponořit do světa autentických maďarských chutí, můžete si langoš snadno připravit i doma. Zde je postup, jak na to:
Ingredience:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 250 ml teplé vody
- Olej na smažení
Postup:
- Aktivace droždí: Rozmíchejte sušené droždí a cukr ve teplé vodě. Nechte směs odpočívat asi 5-10 minut, dokud se nevytvoří pěna na povrchu. To znamená, že droždí je aktivní a připravené k použití.
- Smíchání těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou pšeničnou mouku a sůl. Vytvořte malý výklenek uprostřed.
- Přidání droždí: Do výklenku vlijte aktivované droždí.
- Kynutí těsta: Postupně začněte promíchávat mouku s tekutými složkami, dokud nevznikne hrubé těsto. Poté přeneste těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 10-15 minut, dokud není hladké a elastické. Přidejte trochu mouky, pokud je to potřeba.
- První kynutí: Vytvarujte těsto do kulatého tvaru a vložte ho zpět do mísy. Povrch těsta lehce potřete olejem, abyste zabránili vyschnutí. Zakryjte mísu utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud se nezvětší na dvojnásobek své původní velikosti.
- Formování langoše: Když je těsto připravené, přeneste ho zpět na pomoučený povrch. Lehce ho prohněťte, aby se odstranily bublinky. Poté těsto rozdělte na menší kousky (podle toho, jak velké langoše chcete mít). Každý kousek těsta rozválejte na tenký placka.
- Smažení: Ve větším hrnci nebo fritovacím hrnci zahřejte olej na středně vysokou teplotu. Langoše jednotlivě přenášejte do horkého oleje a smažte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé (cca 2-3 minuty na každé straně). Smažení dejte pozor, aby langoše nespálily.
- Odkapávání a servírování: Po smažení nechte langoše odkapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje. Poté můžete langoše podávat podle vašich preferencí – s česnekovou nátěkovou pastou, taveným sýrem, kysanou smetanou, sýrem Eidam, šunkou nebo zeleninou.
Tipy:
- Langoše jsou nejlepší, když jsou čerstvé, takže je ideální je podávat téměř ihned po smažení.
- Při formování těsta se snažte vyhnout tlustým místům, abyste zajistili, že langoš bude křupavý.
- Pokud chcete vyzkoušet různé variace, můžete do těsta přidat nasekanou petrželku, oregano nebo jiné bylinky podle vašich chutí.
S tímto receptem byste měli být schopni si doma vychutnat skvělý maďarský langoš, který vás okouzlí autentickou chutí a vůní. Buďte si však jisti, že vytvoření perfektního langoše může být o něco delší proces, takže si dejte na čas a trpělivost.