Skip to content

Lifehacker.cz

Rady, tipy a triky pro moderní život

Primary Menu
  • Jídlo
  • Lifehacker
  • Zábava
  • Zdraví
  • Domov
  • Tech
  • Styl
  • Kutil
  • Home
  • Jídlo
  • Domácí belgické hranolky a k nim ty nejlepší omáčky

Domácí belgické hranolky a k nim ty nejlepší omáčky

kamil 07/09/2023

Hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě. Kdo by odolal těm křupavým, zlatě smaženým kouskům brambor, které jsou dokonalým doplňkem k mnoha pokrmům? Belgické hranolky jsou zvlášť oblíbené díky svému vynikajícímu křupavému povrchu a jemnému, měkkému interiéru. A co je nejlepší na domácích belgických hranolkách? Můžete si je připravit sami a dát jim tu nejlepší chuť, kterou si zamilujete. Zde je návod na přípravu těch nejlepších domácích belgických hranolek a několik receptů na nejpopulárnější a nejchutnější omáčky k nim.

Recept na domácí belgické hranolky

Ingredience:

  • 4 velké brambory (ideálně měkké odrůdy, jako jsou Russet nebo Yukon Gold)
  • 2 l oleje (pro smažení)
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. Je doporučeno je nakrájet na široké proužky, aby vytvořily typický tvar belgických hranolek.
  2. Předsmazání: Předehřejte olej na 160°C. Je dobré použít teploměr na olej, abyste měli kontrolu nad teplotou. Brambory vložte do oleje na 3-4 minuty, aby se zjemnily. Poté je vyjměte a nechte je vychladnout.
  3. Druhé smažení: Zvyšte teplotu oleje na 190°C. Brambory vložte do horkého oleje a smažte je do zlatova a do té doby, než budou křupavé (cca 2-3 minuty). Vyjměte je a nechte na papírovém ubrusu, abyste se zbavili nadbytečného oleje.
  4. Posypání solí: Hranolky osolte podle své chuti a podávejte je teplé.

Recepty na omáčky k belgickým hranolkám:

1. Majonéza s česnekem a bylinkami:

  • 1 šálek majonézy
  • 2 stroužky česneku (sekaného)
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte omáčku odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě promísily.

2. Kari omáčka:

  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1 lžička kari prášku
  • 1 lžíce medu
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Sůl a pepř podle chuti

Smíchejte jogurt, kari prášek, med, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte a podávejte jako dip k hranolkám.

3. BBQ omáčka:

  • 1/2 šálku kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce jablčného octa
  • 1/2 lžičky papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Všechny ingredience smíchejte dohromady a nechte omáčku odpočinout alespoň hodinu před podáváním.

Nyní máte k dispozici recept na přípravu nejlepších domácích belgických hranolek a několik skvělých omáček, které k nim můžete servírovat. Užijte si tuto lahodnou pochoutku doma a přizpůsobte ji svému vkusu pomocí různých omáček. Bon appétit!

Continue Reading

Previous: Okraj parmazánu po nastrouhání nevyhazujte
Next: Pivní koktejly a míchané nápoje s pivem

Související obsah

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

18/09/2024
Jednoduché recepty na mugcake pro každého

Jednoduché recepty na mugcake pro každého

17/09/2024
Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

15/09/2024

Rubriky

  • Cestování
  • Domov
  • Finance
  • Jídlo
  • Kutil
  • Lifehacker
  • Styl
  • Tech
  • Zábava
  • Zdraví

Mohlo by vás zajímat

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

06/05/2025
Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

05/05/2025
Květen plný objevů: 20 unikátních rodinných výletů po Česku

Květen plný objevů: 20 unikátních rodinných výletů po Česku

02/05/2025
Pálení čarodějnic: Kouzelná noc plná ohňů

Pálení čarodějnic: Kouzelná noc plná ohňů

30/04/2025
Copyright Lifehacker.cz © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.