Pizza je ikonickým pokrmem, který získal srdce milionů lidí po celém světě. I když má původ v Neapoli, Itálie, různé kultury přinesly své vlastní variace na tuto oblíbenou pochoutku. V tomto článku se podíváme na různé druhy pizzy z různých částí světa, jejich charakteristiky a nabídneme recepty na jejich přípravu.
1. Neapolská pizza:
Neapolská pizza je považována za originál a základní recept pizzy. Je vyrobená z tenkého těsta, které je zpravidla pokryto rajčatovou omáčkou, mozzarellou, bazalkou, olivovým olejem a solí. Peče se ve velmi horké peci, což dává kůrce charakteristickou vysokou křupavost a měkký střed.
Recept na neapolskou pizzu:
Ingredience:
- 300 g pizzové mouky
- 180 ml vlažné vody
- 5 g soli
- 5 g cukru
- 5 g sušeného droždí
- 200 g rajčatové omáčky
- 150 g mozzarelly
- Bazalka
- Olivový olej
Postup:
- Smíchejte vodu, cukr a sušené droždí a nechte pěnit.
- Smíchejte mouku a sůl. Přidejte aktivované droždí a vytvořte těsto. Nechte kynout a zdvojnásobit objem.
- Těsto rozválejte na tenký plát, potřete rajčatovou omáčkou a pokryjte plátky mozzarelly.
- Pečte na co nejvyšší teplotu, dokud těsto nevykouzlí zlatou barvu.
- Po upečení posypte nasekanou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
2. Americká pizza:
Americká pizza je často spojována s tlustým křupavým kůrkem a bohatou náplní. Klasická varianta zahrnuje rajčatovou omáčku, mozzarellu a různé druhy masa, zeleniny a sýra. Může mít také tzv. “stuffed crust” – plněný okraj těsta.
Recept na americkou pizzu:
Ingredience:
- Těsto na pizzu (koupené nebo domácí)
- 200 g rajčatové omáčky
- 200 g mozzarelly
- Salám, šunka, slanina (dle preference)
- Paprika, cibule, houby (dle preference)
- 1-2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Rozehřejte troubu na 220°C.
- Rozválejte těsto na plech a potřete rajčatovou omáčkou.
- Přidejte plátky mozzarelly a náplň podle vaší volby (maso, zelenina, sýr).
- Pečte v troubě asi 15-20 minut, dokud kůrka není zlatavá a křupavá.
- Po upečení pokapejte pizzu olivovým olejem.
3. Japonská okonomiyaki pizza:
Tato japonská varianta kombinuje prvky pizzy s okonomiyaki – tradičním japonským pokrmem. Těsto obsahuje zelí, prasečí maso, krevety a okonomiyaki omáčku. Je pečená na pánvi a může být zdobená majonézou, katsuobushi (sušenými rybími vločkami) a nori (mořská řasa).
Recept na japonskou okonomiyaki pizzu:
Ingredience:
- 150 g hrubě nastrouhaného zelí
- 100 g prasečího masa
- 100 g krevet
- 1-2 vajíčka
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 150 ml vody
- Okonomiyaki omáčka
- Majonéza
- Katsuobushi (sušené rybí vločky)
- Nori (mořská řasa)
Postup:
- Smíchejte nastrouhané zelí, prasečí maso, krevety, vajíčka, mouku a vodu.
- Rozehřejte pánvi a dejte směs na pánvičku v podobě pizzy.
- Pokryjte alespoň 10 minut, než spodní strana zezlátne.
- Obrátit a pečte dalších 10 minut.
- Po upečení potřete okonomiyaki omáčkou, majonézou, posypte katsuobushi a nakrájenou nori.
4. Francouzská flammkuchen:
Také známá jako “tarte flambée”, francouzská flammkuchen je podobná pizzě, ale má tenké těsto, které je pokryté zakysanou smetanou nebo crème fraîche, slaninou a cibulí. Je často ozdobena nasekanou petrželkou.
5. Turecká lahmacun:
Lahmacun je turecká varianta pizzy, kde se tenké těsto podobné pita chlebu nátírá směsí mletého masa, rajčat, cibule a koření. Peče se rychle na vysoké teplotě a může být zakroužené do ruličky.
6. Libanonská manakish:
Manakish je libanonská verze pizzy, kde se tenké těsto obvykle nátírá směsí olivového oleje a za’ataru (směs bylinek a koření) nebo jinou náplní jako třeba sýr.
7. Argentina – Fugazzeta:
Fugazzeta je argentinská specialita, která je podobná pizze, ale může mít dvojitý vrstvený okraj těsta, který je plněný sýrem. Je to oblíbená varianta v Argentině.
8. Indie – Paneer Tikka Pizza:
V Indii existuje mnoho místních variant pizzy, ale Paneer Tikka Pizza je oblíbená. Místo klasických náplní najdete na této pizze paneer tikka (sýr marinovaný v indických kořeních), papriky, cibuli a další ingredience dle indické kuchyně.
9. Švédská Pizza (Pizza Hut Style):
V Švédsku je velmi oblíbený styl pizzy podobný tomu, který nabízí Pizza Hut. Kůrka bývá tlustší, náplň je bohatá a bývá často ozdobena ananasem a kečupem.
10. Brazílie – Pão de Queijo Pizza:
V Brazílii se někdy připravuje pizzové těsto z pão de queijo, což jsou malé chlebíčky sýrového těsta. Na tuto pizzu se pak přidává klasická pizzová náplň.
Pizza je jedním z pokrmů, které si lidé přizpůsobili na svůj vkus a kulturu. Od tradiční neapolské po amerického “těžkotonážního” giganta nebo exotickou japonskou okonomiyaki pizzu – možností je mnoho. Každá varianta přináší unikátní chuťový zážitek, ať už jste milovníkem tradičních chutí nebo odvážného objevování nových kulinářských hranic.