Skip to content

Lifehacker.cz

Rady, tipy a triky pro moderní život

Primary Menu
  • Jídlo
  • Lifehacker
  • Zábava
  • Zdraví
  • Domov
  • Tech
  • Styl
  • Kutil
  • Home
  • Jídlo
  • Jak správně vařit vajíčka podle šéfkuchařů

Jak správně vařit vajíčka podle šéfkuchařů

kamil 28/07/2023

Vajíčka jsou v kuchyni skutečným multifunkčním pokladem. Od jednoduchého snídaně až po zdobení salátů a dalších pokrmů, vajíčka mají široké využití a mohou být připravena různými způsoby. Šéfkuchaři, kteří jsou mistři v umění vaření, mají několik osvědčených tipů, jak připravit dokonale uvařená vajíčka. Zde je několik klíčových rad, které vám pomohou dosáhnout perfektního výsledku.

1. Výběr Vajíček: Kvalita začíná již při výběru surovin. Kvalitní vajíčka od zdravých slepic jsou základem pro úspěšnou přípravu. Volte volně chovaná vajíčka nebo ta s označením “bio”, pokud je to možné.

2. Teplota Vajíček: Než začnete vařit, nechte vajíčka dosáhnout pokojové teploty. Vajíčka přímo z chladničky by mohla prasknout při vaření, proto je nechte předem odstát.

3. Vaření:

  • Měkká Vajíčka: Pro měkká vajíčka seřízněte nejprve bodem na ostrém noži špičku vajíčka, abyste předešli prasknutí skořápky. Vajíčka dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byla celá pokryta. Postavte hrnec na sporák a zapněte střední plamen. Jakmile voda začne vařit, snižte plamen na minimum a nechte vařit 4-6 minut (dle velikosti vajíček a požadované konzistence).
  • Tvrdá Vajíčka: Pro tvrdá vajíčka postupujte stejně jako u měkkých, ale nechte je vařit 9-12 minut, abyste dosáhli pevného žloutku.

4. Chlazení: Jakmile jsou vajíčka uvařená podle vašich preferencí, okamžitě je ponořte do misky s ledovou vodou. Tím zastavíte proces vaření a snížíte riziko přesušení vajíček.

5. Oloupaní: Vajíčka lze oloupat snadněji, když jsou stále mírně teplá. Rozklepněte skořápku na obou koncích a jemně ji odklopte. Začněte olupovat od širšího konce, kde je vzduchová komora, což usnadní oddělení skořápky od bílku.

6. Skladování: Uvařená vajíčka lze skladovat v lednici až 5-7 dní. Pokud si přejete vajíčka skladovat s náplní nebo je krájet, udělejte tak až krátce před podáváním.

7. Experimentujte: Nebásejte se experimentovat s různými způsoby vaření vajíček, jako je například pošírování, smažení nebo příprava v troubě. Každá metoda přinese jinou texturu a chuť, takže můžete objevovat nové možnosti.

Závěrem platí, že dokonalá vajíčka neexistují jen na talíři v restauraci, ale mohou být i výsledkem vašeho vlastního úsilí v kuchyni. S těmito radami od šéfkuchařů budete mít větší jistotu, že vaření vajíček se vám povede na výbornou. Bon appétit!

Continue Reading

Previous: Svět Čaje: Přehled různých druhů čajů
Next: S rozmanitostí druhů kávy do světa aromatických chuťových zážitků

Související obsah

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

18/09/2024
Jednoduché recepty na mugcake pro každého

Jednoduché recepty na mugcake pro každého

17/09/2024
Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

15/09/2024

Rubriky

  • Cestování
  • Domov
  • Finance
  • Jídlo
  • Kutil
  • Lifehacker
  • Styl
  • Tech
  • Zábava
  • Zdraví

Mohlo by vás zajímat

Niceboy ION Grillmaster: Kompaktní elektrický gril pro moderní domácnost Niceboy ION Grillmaster

Niceboy ION Grillmaster: Kompaktní elektrický gril pro moderní domácnost

27/08/2025
Experti ze Škodovky radí, jak má být správně nastavena klimatizace v autě

Experti ze Škodovky radí, jak má být správně nastavena klimatizace v autě

11/07/2025
Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

06/05/2025
Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

05/05/2025
Copyright Lifehacker.cz © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.