Švestkový koláč je klasickým dezertem, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Jeho jednoduchost, spojená s bohatou chutí švestek, dělá z tohoto koláče oblíbenou pochoutku k podávání u kávy nebo jako sladký závěr rodinného oběda. V tomto článku vám představíme nejlepší recepty na švestkový koláč a několik populárních variací, které si můžete vychutnat.
Základní recept na švestkový koláč
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 600 g švestek
- Cukr a skořice na posypání
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vejce a máslo nakrájené na kostičky.
- Rukama zpracujte těsto, dokud nevznikne hladká a nelepivá hmota.
- Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku asi 5 mm.
- Přeneste těsto do vymazané a moukou vysypané formy.
- Na těsto rovnoměrně rozložte půlky švestek se stříženou stranou nahoru.
- Posypte švestky směsí cukru a skořice.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není koláč zlatavý.
Variace na švestkový koláč
- S drobenkou: Přidejte na vrch koláče před pečením drobenku z mouky, másla a cukru, což dodá koláči krásnou křupavou texturu.
- S marcipánem: Do těsta vmíchejte 100 g nastrouhaného marcipánu pro jemnou mandlovou chuť.
- S ořechy: Posypte švestky nasekanými ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, které přidají koláči nový rozměr chuti a textury.
- Bezlepková verze: Použijte bezlepkovou mouku a zkontrolujte, že ostatní ingredience neobsahují lepek.
Tipy pro dokonalý švestkový koláč
- Pro intenzivnější chuť švestek můžete ovoce předem marinovat v troše rumu nebo brandy.
- Pokud máte rádi kyselkavější chuť, zkuste použít švestky mirabelky, které koláči dodají pikantní nádech.
- Pro extra lesk můžete hotový koláč potřít rozpuštěným máslem nebo medem.
Švestkový koláč je univerzální dezert, který můžete přizpůsobit podle svého vkusu. Experimentujte s různými přísadami a najděte svou oblíbenou kombinaci, která osladí vaše chvíle pohody. Dobrou chuť!