Sametové sladké švestky jsou ideální pro přípravu pečených dobroty. V tomto článku představíme několik receptů na sladké pečené pochoutky se švestkami, které oslní vaše chuťové buňky.
1. Švestkový závin
Ingredience:
- 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 balení listového těsta
Postup:
- Smíchejte švestky s cukrem a skořicí.
- Rozvalte listové těsto na pomoučeném vále a rozkrojte ho na čtverce.
- Na každý čtverec dejte lžíci švestkové směsi.
- Složte těsto přes náplň a utěsněte kraje.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, dokud těsto nezezlátne.
2. Švestkový krupicový koláč
Ingredience:
- 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1 šálek cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 2 lžíce krupicové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- Špetka soli
Postup:
- Smíchejte cukr, hladkou mouku, krupicovou mouku, prášek do pečiva a sůl v misce.
- Přidejte máslo a vajíčka a promíchejte do hladkého těsta.
- Vlijte těsto do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Rozložte švestky po těstě.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne a není propečený.
3. Švestkové palačinky
Ingredience:
- 1 šálek švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku mléka
- 1 vajíčko
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Máslo na smažení
Postup:
- V míse smíchejte mouku, mléko, vajíčko, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Na pánvi rozehřejte máslo a přilijte trochu těsta.
- Na těsto položte švestky a zakryjte další vrstvou těsta.
- Smažte palačinku z obou stran do zlatova.
- Posypte moučkovým cukrem a podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.
4. Švestkový crumble
Ingredience pro těsto:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku másla (na kostičky)
- Špetka soli
Ingredience pro náplň:
- 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Přidejte máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobivou směs.
- V míse smíchejte švestky, cukr, citronovou šťávu a skořici.
- Nalijte švestkovou směs do zapékací misky a posypte ji těstem na drobenku.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-35 minut, dokud crumble nezezlátne.
5. Švestkový pitevňák
Ingredience pro těsto:
- 1 1/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku másla (na kostičky)
- Špetka soli
- 3-4 lžíce studené vody
Ingredience pro náplň:
- 3 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- Šťáva z 1 citronu
Postup:
- V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte máslo a hněťte, dokud nevznikne drobivé těsto. Přidejte postupně studenou vodu a hněťte, dokud těsto nesjednotíte.
- Těsto rozdělte na dvě části a obalujte je potravinovou fólií. Dejte do lednice na 30 minut.
- V míse smíchejte švestky, cukr, mouku, skořici a citronovou šťávu.
- Rozválejte jednu část těsta na placku a přeneste ji do formy na pitevňák.
- Nalijte náplň do formy.
- Rozválejte druhou část těsta a pokryjte jím náplň.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45-50 minut, dokud pitevňák nezezlátne.
Tyto recepty na sladké pečené dobroty se švestkami vám pomohou využít sezónního ovoce a připravit chutné dezerty pro rodinu a přátele. Buďte kreativní a nechte se inspirovat švestkami, které nyní dozrávají na stromech.
6. Švestkový povidlový koláč
Ingredience:
- 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1 šálek cukru
- 1 lžička skořice
- 1 balení listového těsta
- 2 lžíce strouhaných oříšků
Postup:
- Smíchejte švestky s cukrem a skořicí.
- Rozvalte listové těsto na pomoučeném vále a přeneste ho do vymazaného a vysypaného plechu.
- Na těsto nasypte strouhané oříšky a rozprostřete švestkovou směs.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut, dokud těsto nezezlátne a náplň nezhoustne.
7. Švestkový kynutý knedlík
Ingredience pro těsto:
- 2 šálky bramborového těsta (vařené a strouhané)
- 1/2 šálku hladké mouky
- Špetka soli
Ingredience pro náplň:
- 12 švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- V míse smíchejte vařené a strouhané brambory s moukou a solí, dokud vznikne hladké těsto.
- Těsto rozdělte na 12 částí a vytvořte z každé části placku.
- Na každou placku položte švestku, posypte cukrem a skořicí a uzavřete těsto kolem ní.
- Vařte knedlíky ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Knedlíky nechte okapat a posypte cukrem nebo podávejte s máslem a strouhaným tvarohem.
8. Švestkový kompot
Ingredience:
- 4 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
- 1 šálek cukru
- 4 hřebíčky
- 1 skořice
Postup:
- V hrnci smíchejte švestky, cukr, hřebíčky a skořici.
- Přiveďte k varu a poté ztlumte oheň na střední a vařte asi 20 minut, dokud švestky nezměknou a nezhoustnou.
- Podávejte teplý nebo studený jako přílohu nebo dezert. Můžete ho také použít jako náplň do tvarohových knedlíků.
Tyto tradiční recepty vás zavedou do světa chutí a vůní, které jsou spojeny s rodinnými recepty a babiččinou kuchyní. Sladké pečené dobroty se švestkami jsou skvělým způsobem, jak oslavit sezónu tohoto skvostného ovoce. Vaše chuťové buňky budou jásat!