Skip to content

Lifehacker.cz

Rady, tipy a triky pro moderní život

Primary Menu
  • Jídlo
  • Lifehacker
  • Zábava
  • Zdraví
  • Domov
  • Tech
  • Styl
  • Kutil
  • Home
  • Jídlo
  • Nejlepší sladké švestkové recepty: nejen závin či koláč, ale třeba i pitevňák

Nejlepší sladké švestkové recepty: nejen závin či koláč, ale třeba i pitevňák

kamil 10/09/2023

Sametové sladké švestky jsou ideální pro přípravu pečených dobroty. V tomto článku představíme několik receptů na sladké pečené pochoutky se švestkami, které oslní vaše chuťové buňky.

1. Švestkový závin

Ingredience:

  • 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 balení listového těsta

Postup:

  1. Smíchejte švestky s cukrem a skořicí.
  2. Rozvalte listové těsto na pomoučeném vále a rozkrojte ho na čtverce.
  3. Na každý čtverec dejte lžíci švestkové směsi.
  4. Složte těsto přes náplň a utěsněte kraje.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, dokud těsto nezezlátne.

2. Švestkový krupicový koláč

Ingredience:

  • 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 2 lžíce krupicové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • Špetka soli

Postup:

  1. Smíchejte cukr, hladkou mouku, krupicovou mouku, prášek do pečiva a sůl v misce.
  2. Přidejte máslo a vajíčka a promíchejte do hladkého těsta.
  3. Vlijte těsto do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
  4. Rozložte švestky po těstě.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne a není propečený.

3. Švestkové palačinky

Ingredience:

  • 1 šálek švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Máslo na smažení

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, mléko, vajíčko, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a přilijte trochu těsta.
  3. Na těsto položte švestky a zakryjte další vrstvou těsta.
  4. Smažte palačinku z obou stran do zlatova.
  5. Posypte moučkovým cukrem a podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

4. Švestkový crumble

Ingredience pro těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku másla (na kostičky)
  • Špetka soli

Ingredience pro náplň:

  • 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
  2. Přidejte máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nedostanete drobivou směs.
  3. V míse smíchejte švestky, cukr, citronovou šťávu a skořici.
  4. Nalijte švestkovou směs do zapékací misky a posypte ji těstem na drobenku.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-35 minut, dokud crumble nezezlátne.

5. Švestkový pitevňák

Ingredience pro těsto:

  • 1 1/4 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku másla (na kostičky)
  • Špetka soli
  • 3-4 lžíce studené vody

Ingredience pro náplň:

  • 3 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • Šťáva z 1 citronu

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
  2. Přidejte máslo a hněťte, dokud nevznikne drobivé těsto. Přidejte postupně studenou vodu a hněťte, dokud těsto nesjednotíte.
  3. Těsto rozdělte na dvě části a obalujte je potravinovou fólií. Dejte do lednice na 30 minut.
  4. V míse smíchejte švestky, cukr, mouku, skořici a citronovou šťávu.
  5. Rozválejte jednu část těsta na placku a přeneste ji do formy na pitevňák.
  6. Nalijte náplň do formy.
  7. Rozválejte druhou část těsta a pokryjte jím náplň.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45-50 minut, dokud pitevňák nezezlátne.

Tyto recepty na sladké pečené dobroty se švestkami vám pomohou využít sezónního ovoce a připravit chutné dezerty pro rodinu a přátele. Buďte kreativní a nechte se inspirovat švestkami, které nyní dozrávají na stromech.

6. Švestkový povidlový koláč

Ingredience:

  • 2 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce strouhaných oříšků

Postup:

  1. Smíchejte švestky s cukrem a skořicí.
  2. Rozvalte listové těsto na pomoučeném vále a přeneste ho do vymazaného a vysypaného plechu.
  3. Na těsto nasypte strouhané oříšky a rozprostřete švestkovou směs.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut, dokud těsto nezezlátne a náplň nezhoustne.

7. Švestkový kynutý knedlík

Ingredience pro těsto:

  • 2 šálky bramborového těsta (vařené a strouhané)
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • Špetka soli

Ingredience pro náplň:

  • 12 švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. V míse smíchejte vařené a strouhané brambory s moukou a solí, dokud vznikne hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na 12 částí a vytvořte z každé části placku.
  3. Na každou placku položte švestku, posypte cukrem a skořicí a uzavřete těsto kolem ní.
  4. Vařte knedlíky ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  5. Knedlíky nechte okapat a posypte cukrem nebo podávejte s máslem a strouhaným tvarohem.

8. Švestkový kompot

Ingredience:

  • 4 šálky švestek (rozpůlených a zbavených pecek)
  • 1 šálek cukru
  • 4 hřebíčky
  • 1 skořice

Postup:

  1. V hrnci smíchejte švestky, cukr, hřebíčky a skořici.
  2. Přiveďte k varu a poté ztlumte oheň na střední a vařte asi 20 minut, dokud švestky nezměknou a nezhoustnou.
  3. Podávejte teplý nebo studený jako přílohu nebo dezert. Můžete ho také použít jako náplň do tvarohových knedlíků.

Tyto tradiční recepty vás zavedou do světa chutí a vůní, které jsou spojeny s rodinnými recepty a babiččinou kuchyní. Sladké pečené dobroty se švestkami jsou skvělým způsobem, jak oslavit sezónu tohoto skvostného ovoce. Vaše chuťové buňky budou jásat!

Continue Reading

Previous: Jak na tradiční domácí pečení kachny a husy?
Next: Recept na pravý maďarský langoš

Související obsah

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

18/09/2024
Jednoduché recepty na mugcake pro každého

Jednoduché recepty na mugcake pro každého

17/09/2024
Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

15/09/2024

Rubriky

  • Cestování
  • Domov
  • Finance
  • Jídlo
  • Kutil
  • Lifehacker
  • Styl
  • Tech
  • Zábava
  • Zdraví

Mohlo by vás zajímat

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

06/05/2025
Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

05/05/2025
Květen plný objevů: 20 unikátních rodinných výletů po Česku

Květen plný objevů: 20 unikátních rodinných výletů po Česku

02/05/2025
Pálení čarodějnic: Kouzelná noc plná ohňů

Pálení čarodějnic: Kouzelná noc plná ohňů

30/04/2025
Copyright Lifehacker.cz © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.