Pivo je známé především jako oblíbený nápoj po celém světě, ale jeho využití v kuchyni je často podceňováno. Jeho bohatá chuť a aroma mohou obohatit mnoho pokrmů, od polévek po hlavní jídla. Jako odborný novinář portálu Lifehacker vám přináším výběr receptů, ve kterých hraje pivo jednu z hlavních rolí.
Pivní polévka s čedarem
Ingredience:
- 1 l světlého piva
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g strouhaného cheddaru
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku.
- Pomalu přilévejte pivo a vývar, aby se předešlo hrudkám.
- Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni 10 minut.
- Přidejte strouhaný cheddar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Dochutíte sladkou paprikou, solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým pečivem.
Pivní guláš
Ingredience:
- 500 g hovězího masa na guláš
- 1 l tmavého piva
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Na oleji opečte nakrájené maso dozlatova.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restujte do změknutí.
- Přisypejte papriku a kmín, krátce orestujte.
- Zalijte tmavým pivem a přiveďte k varu.
- Vařte na mírném ohni do změknutí masa, občas promíchejte.
- Dochutíte solí a pepřem.
- Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
Pivní marinované kuře na grilu
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa bez kosti a kůže
- 500 ml světlého piva
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžička česnekového prášku
- Sůl podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte pivo, olivový olej, med, sójovou omáčku, pepř, rozmarýn a česnekový prášek.
- Kuřecí prsa osolte a vložte do marinády.
- Nechte marinovat v chladničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Grilujte na středně vysokém ohni, dokud kuře není dobře propečené a získá zlatavou barvu.
- Během grilování kuře několikrát potírejte zbylou marinádou.
- Podávejte s grilovanou zeleninou nebo čerstvým salátem.
Pivní chléb
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/4 hrnku cukru
- 330 ml světlého piva
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- Přilijte pivo a míchejte, dokud se nevytvoří lepkavé těsto.
- Těsto přesuňte do vymazané formy na chléb.
- Přelijte těsto rozpuštěným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu a nevydá dutý zvuk, když na něj klepnete.
- Nechte chléb vychladnout před podáváním.
Pivní bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 330 ml světlého piva
- 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
Postup:
- Brambory uvařte ve slané vodě do měkka, oloupejte a nakrájejte na kostky.
- V malé míse smíchejte pivo, cibuli, ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř.
- Brambory v míse zalijte směsí a nechte je nasáknout chutí alespoň 30 minut.
- Přidejte olivový olej a petrželku, promíchejte.
- Salát nechte odležet v chladničce alespoň 2 hodiny před podáváním.
Pivní čokoládový dort
Ingredience:
- 1 hrnek světlého piva
- 1 hrnek neslazeného kakaa
- 2 hrnky cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte pivo a kakao do hladka.
- V další míse smíchejte cukr, mouku, olej, vejce, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, vanilkový extrakt a sůl.
- Směsi spojte a promíchejte do hladkého těsta.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na dort.
- Pečte 35-40 minut, nebo dokud špejle vložená do středu dortu nevyjde čistá.
- Nechte dort vychladnout před podáváním.
Tyto recepty ukazují, jak může pivo oživit tradiční pokrmy a dodat jim nevšední chuť. Pivo přidává jídlům hloubku a komplexnost, které jen těžko dosáhnete s jinými ingrediencemi. Vyzkoušejte tyto recepty a objevte nový rozměr vaření s pivem.