Vanilková panna cotta
Ingredience:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 listy želatiny
Postup:
- Želatinu namočte do studené vody.
- Smetanu s cukrem a vanilkovým luskem, který podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka, vložte do hrnce a pomalu přiveďte k varu.
- Jakmile směs začne vařit, odstavte ji z ohně a přidejte namočenou želatinu (bez vody).
- Dobře promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Směs nalijte do foremek a nechte v chladničce ztuhnout alespoň 4 hodiny.
Vanilkové cupcakes
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 125 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Máslo s cukrem ušlehejte do pěny.
- Postupně přidávejte vejce a vanilková semínka.
- Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejte a vmíchejte do směsi.
- Těsto rozdělte do košíčků a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Vanilkový sirup
Ingredience:
- 250 ml vody
- 200 g cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Vodu s cukrem a vanilkovým luskem (opět rozříznutým a se semínky) dejte do hrnce.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne.
- Nechte vychladnout a použijte jako sirup k dezertům, palačinkám nebo do kávy.
Vanilkový cheesecake
Ingredience:
- 200 g sušenek (např. Digestive)
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs natlačte na dno formy a vytvořte základ cheesecaku.
- Tvaroh smíchejte se smetanou, cukrem a vejci. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka, která přidejte do směsi.
- Směs nalijte na připravený základ a pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 60 minut.
- Nechte cheesecake vychladnout a poté uložte do chladničky na několik hodin, nejlépe přes noc.
Vanilková zmrzlina
Ingredience:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 150 g cukru
Postup:
- Smetanu s vanilkovým luskem (rozříznutým a se semínky) zahřejte téměř k bodu varu.
- Vejce ušlehejte s cukrem do pěny.
- Pomalu přilévejte horkou smetanu do žloutkové směsi, stále míchajte.
- Směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne.
- Nechte směs vychladnout a poté ji dejte do zmrzlinovače nebo do mrazáku, kde ji budete každou hodinu promíchávat, dokud nezmrzne.
Vanilkové lívance
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
Postup:
- Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkovými semínky.
- Přidejte mléko a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí.
- Těsto nechte odpočinout asi 30 minut.
- Na pánvi s trochou oleje smažte lívance z obou stran dozlatova.
Vanilkový krém
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 150 g cukru moučka
- 40 g kukuřičného škrobu
Postup:
- Mléko s vanilkovým luskem (rozříznutým a se semínky) zahřejte téměř k bodu varu.
- Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte škrob a dobře promíchejte.
- Pomalu přilévejte horké mléko do žloutkové směsi, stále míchajte.
- Směs vraťte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne.
- Nechte krém vychladnout a použijte jako náplň do dortů, palačinek nebo jako samostatný dezert.
Vanilková rýže s mlékem
Ingredience:
- 1 šálek rýže
- 2 šálky mléka
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce cukru
- Špetka soli
Postup:
- Rýži propláchněte a dejte vařit do osolené vody.
- Po 10 minutách vodu slijte a rýži přesuňte do hrnce s mlékem, cukrem a vanilkovým luskem.
- Vařte na mírném ohni, dokud rýže není měkká a mléko se nevstřebá.
- Podávejte teplé nebo vychlazené s ovocem nebo skořicí.
Vanilkový likér
Ingredience:
- 500 ml vodky nebo bílého rumu
- 1 vanilkový lusk
- 250 g cukru
- 250 ml vody
Postup:
- Vodu s cukrem a vanilkovým luskem vařte, dokud se cukr nerozpustí a vytvoří se sirup.
- Nechte sirup vychladnout a poté ho smíchejte s vodkou nebo rumem.
- Nalijte do čisté láhve, přidejte vanilkový lusk a nechte odpočívat na tmavém místě alespoň 2 týdny.
- Před podáváním likér přefiltrujte.
Vanilkové smoothie
Ingredience:
- 1 zralý banán
- 250 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce medu
- Led
Postup:
- Banán oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Všechny ingredience včetně vanilkových semínek dejte do mixéru.
- Mixujte do hladka.
- Podávejte okamžitě s ledem.
Tyto recepty jsou jen začátkem vaší kulinářské cesty s vanilkou. Vanilka je neuvěřitelně univerzální a může obohatit nejen sladké, ale i slané pokrmy. Experimentujte a nebojte se vanilku přidat i tam, kde byste ji nečekali. Přejeme vám mnoho kulinářských úspěchů a skvělých chutí. Dobrou chuť!