Pečení domácích rohlíků a houskových bochánků je zážitek, který nabízí vůni a chuť čerstvě upečeného pečiva. S následujícími recepty se můžete pustit do vaření a vytvořit si vlastní chutné pečivo, které si můžete dopřát k snídani nebo k obědu.
1. Klasické Měkké Rohlíky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- V teplém mléce rozmíchejte cukr a sušené droždí a nechte 10 minut kvasit.
- Do mísy přidejte mouku a sůl. Přilijte kynutou směs a začněte hníst těsto.
- Přidejte rozpuštěné máslo a hněťte těsto dohladka a elastického.
- Nechte těsto kynout v teplém prostředí pod utěrkou alespoň hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí objem.
- Rozdělte těsto na menší kusy a formujte z nich rohlíky. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte rohlíky ještě chvíli kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
2. Klasické Houskové Bochánky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- Postupujte stejně jako u receptu na rohlíky, ale těsto formujte do tvaru bochánků.
- Nechte bochánky kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečte asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
3. Celozrnné Rohlíky
Ingredience:
- 300 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- Postupujte jako u klasických rohlíků, ale použijte směs celozrnné a hladké mouky.
- Nechte rohlíky kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
4. Slunečnicové Housky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 100 g slunečnicových semínek
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- Postupujte stejně jako u receptu na houskové bochánky, ale přidejte do těsta slunečnicová semínka.
- Nechte bochánky kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte slunečnicovými semínky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečte asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
5. Sýrové Rohlíky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 100 g strouhaného sýra
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- Postupujte jako u klasických rohlíků, ale přidejte do těsta strouhaný sýr.
- Nechte rohlíky kynout, potřete je rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečte asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Závěr
Domácí pečivo má jedinečnou chuť a vůni, kterou nenajdete v kupovaném pečivu. S těmito recepty na rohlíky a housky můžete zažít radost z vlastního pečení a potěšit své blízké čerstvým a lahodným pečivem. Snažte se experimentovat s různými přísadami a vytvářejte si vlastní oblíbené varianty.