Skip to content

Lifehacker.cz

Rady, tipy a triky pro moderní život

Primary Menu
  • Jídlo
  • Lifehacker
  • Zábava
  • Zdraví
  • Domov
  • Tech
  • Styl
  • Kutil
  • Home
  • Jídlo
  • Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

Pivo jako kulinářská ingredience: Recepty, které vás nadchnou

kamil 15/09/2024

Pivo je známé především jako oblíbený nápoj po celém světě, ale jeho využití v kuchyni je často podceňováno. Jeho bohatá chuť a aroma mohou obohatit mnoho pokrmů, od polévek po hlavní jídla. Jako odborný novinář portálu Lifehacker vám přináším výběr receptů, ve kterých hraje pivo jednu z hlavních rolí.

Pivní polévka s čedarem

Ingredience:

  • 1 l světlého piva
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g strouhaného cheddaru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku.
  3. Pomalu přilévejte pivo a vývar, aby se předešlo hrudkám.
  4. Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni 10 minut.
  5. Přidejte strouhaný cheddar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  6. Dochutíte sladkou paprikou, solí a pepřem.
  7. Podávejte s čerstvým pečivem.

Pivní guláš

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa na guláš
  • 1 l tmavého piva
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje

Postup:

  1. Na oleji opečte nakrájené maso dozlatova.
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restujte do změknutí.
  3. Přisypejte papriku a kmín, krátce orestujte.
  4. Zalijte tmavým pivem a přiveďte k varu.
  5. Vařte na mírném ohni do změknutí masa, občas promíchejte.
  6. Dochutíte solí a pepřem.
  7. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.

Pivní marinované kuře na grilu

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa bez kosti a kůže
  • 500 ml světlého piva
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte pivo, olivový olej, med, sójovou omáčku, pepř, rozmarýn a česnekový prášek.
  2. Kuřecí prsa osolte a vložte do marinády.
  3. Nechte marinovat v chladničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Grilujte na středně vysokém ohni, dokud kuře není dobře propečené a získá zlatavou barvu.
  5. Během grilování kuře několikrát potírejte zbylou marinádou.
  6. Podávejte s grilovanou zeleninou nebo čerstvým salátem.

Pivní chléb

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/4 hrnku cukru
  • 330 ml světlého piva
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  3. Přilijte pivo a míchejte, dokud se nevytvoří lepkavé těsto.
  4. Těsto přesuňte do vymazané formy na chléb.
  5. Přelijte těsto rozpuštěným máslem.
  6. Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu a nevydá dutý zvuk, když na něj klepnete.
  7. Nechte chléb vychladnout před podáváním.

Pivní bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 330 ml světlého piva
  • 1 malá cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slané vodě do měkka, oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. V malé míse smíchejte pivo, cibuli, ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř.
  3. Brambory v míse zalijte směsí a nechte je nasáknout chutí alespoň 30 minut.
  4. Přidejte olivový olej a petrželku, promíchejte.
  5. Salát nechte odležet v chladničce alespoň 2 hodiny před podáváním.

Pivní čokoládový dort

Ingredience:

  • 1 hrnek světlého piva
  • 1 hrnek neslazeného kakaa
  • 2 hrnky cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V míse smíchejte pivo a kakao do hladka.
  3. V další míse smíchejte cukr, mouku, olej, vejce, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, vanilkový extrakt a sůl.
  4. Směsi spojte a promíchejte do hladkého těsta.
  5. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na dort.
  6. Pečte 35-40 minut, nebo dokud špejle vložená do středu dortu nevyjde čistá.
  7. Nechte dort vychladnout před podáváním.

Tyto recepty ukazují, jak může pivo oživit tradiční pokrmy a dodat jim nevšední chuť. Pivo přidává jídlům hloubku a komplexnost, které jen těžko dosáhnete s jinými ingrediencemi. Vyzkoušejte tyto recepty a objevte nový rozměr vaření s pivem.

Continue Reading

Previous: Nejlepší dýňové polévky: Recepty pro každou příležitost
Next: Jednoduché recepty na mugcake pro každého

Související obsah

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

Která káva je nejlepší a jak ji poznat?

18/09/2024
Jednoduché recepty na mugcake pro každého

Jednoduché recepty na mugcake pro každého

17/09/2024
Nejlepší dýňové polévky: Recepty pro každou příležitost

Nejlepší dýňové polévky: Recepty pro každou příležitost

13/09/2024

Rubriky

  • Cestování
  • Domov
  • Finance
  • Jídlo
  • Kutil
  • Lifehacker
  • Styl
  • Tech
  • Zábava
  • Zdraví

Mohlo by vás zajímat

Niceboy ION Grillmaster: Kompaktní elektrický gril pro moderní domácnost Niceboy ION Grillmaster

Niceboy ION Grillmaster: Kompaktní elektrický gril pro moderní domácnost

27/08/2025
Experti ze Škodovky radí, jak má být správně nastavena klimatizace v autě

Experti ze Škodovky radí, jak má být správně nastavena klimatizace v autě

11/07/2025
Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

Objevujte Česká NEJ: Výlety za rekordy

06/05/2025
Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

Den matek se blíží, jaká je jeho historie?

05/05/2025
Copyright Lifehacker.cz © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.