Vejce jsou jedním z nejuniverzálnějších a nejvýživnějších potravin, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály a dají se připravit na tisíc způsobů. Zde je několik receptů, které jsou nejen chutné, ale také jednoduché na přípravu a vyžadují pouze běžně dostupné ingredience.
- Klasická omeleta
Ingredience:
- 3 vejce
- 2 lžíce mléka
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce másla nebo oleje
- Volitelné: šunka, sýr, zelenina
Postup:
Rozšlehejte vejce s mlékem, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a vlijte směs. Přidejte volitelné ingredience, jako je šunka, sýr nebo zelenina. Nechte na mírném ohni, dokud se omeleta nezpevní, poté přeložte na polovinu a podávejte.
- Vajíčka na tvrdo s avokádovou pomazánkou
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 zralé avokádo
- Citronová šťáva
- Sůl a pepř
- Toastový chléb
Postup:
Uvařte vejce na tvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky. Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte. Rozetřete avokádovou pomazánku na toast a poklaďte plátky vajec.
- Shakshuka
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř
- Olej
- Čerstvá petržel
Postup:
Na pánvi na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Přidejte česnek, kmín a papriku a smažte do vůně. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a vařte, dokud se omáčka nezredukuje. Udělejte v omáčce důlky a rozklepněte do nich vejce. Vařte, dokud nejsou vejce uvařená podle vaší chuti. Podávejte posypané petrželí.
Tyto recepty jsou jen začátek toho, co můžete s vejci vytvořit. Vejce jsou skvělá nejen na snídani, ale i jako součást oběda, večeře nebo dokonce jako zdravý snack. Experimentujte s různými ingrediencemi a najděte svůj oblíbený způsob, jak vejce připravit. Dobrou chuť!